Oslo Üniversitesi Fiziki Coğrafya ve Hidroloji Bölümü’nden Dr. Yeliz Yılmaz tarafından yapılan araştırma, azalan kar örtüsü ve artan buharlaşma nedeniyle Fırat ve Dicle nehirlerinin sularının da bundan etkileneceğini ortaya koydu.
Yılmaz’ın hazırladığı araştırma tezinde, Doğu Anadolu dağlarındaki karların ortadan kalkacağını, azalan kar örtüsü ve aşırı buharlaşmanın Şanlıurfa’nın can damarı olan Fırat Nehri ile Dicle Nehri’nin su seviyesini doğrudan etkileyeceğine dikkat çekti.
Karla beslenen bu iki nehri için ayrıca çalışmada tarımsal sulama faaliyetleri ve hidroelektrik santrallerin mevcut durumda sürdürülebilir olmadığı savı öne sürüldü.
40 İLE 60 YILLIK BİR SÜRE TAHMİN EDİLİYOR
Fırat ve Dicle nehirlerini besleyen kaynaklarında 3 gün olarak tespit edilen düşüş miktarı 10 yılda 30 gün olarak hesaplandı. Yılda ortalama Doğu Anadolu dağlarındaki karla kaplı dönem 4 ila 6 ay olarak hesaplandığında ve bu düşüş eğiliminin devam etmesi durumunda 40-60 yıl içinde bölgede kar kalmayabilir.
65 MİLYON İNSAN KULLANIYOR
Fırat ve Dicle havzası başta Türkiye olmak üzere Irak, Suriye ve İran tarafından paylaşılıyor ve yaklaşık 65 milyon insan bu iki nehrin sularından faydalanıyor.
–
YORUMLAR